Elektrogevoeligheid op school – Ziek door elektromagnetische velden

Carolien Schooneveld, één van de initiatiefnemers van deze site, schreef in 2014 een artikel voor ‘Lerarenbrieven’, verspreid binnen Vrije Scholen Nederland. Ondanks dat er inmiddels vier jaar is verstreken, is de info is nog steeds actueel. We nemen een deel van het artikel hier over; het gehele artikel is in pdf te downloaden.


Een jongetje in de klas komt niet goed mee. Hij oogt vermoeid, eigenlijk al zodra hij binnenkomt op school. Hij reageert nauwelijks als je hem aanspreekt. In de loop van de ochtend ligt hij met zijn hoofd op de armen; bijna in slaap. Wat is er toch met hem aan de hand? Sinds Pasen doet hij zo vreemd…

Onverklaarde gezondheidsklachten bij kinderen

Dit verhaal staat niet op zichzelf. Kinderen die oververmoeid zijn, chronisch moe. Kinderen met erge hoofdpijn, die een ‘knellende band’ om het hoofd voelen of zich niet kunnen concentreren. Maar ook leerlingen met buikklachten, spierproblemen, hartritmestoornissen, een loopneus die maar niet overgaat of plotseling erger wordende eczeem.

Klachten variëren sterk, maar twee dingen hebben zij gemeen. Eén: de dokter kan geen verklaring vinden. Twee: de kinderen bevinden zich in de buurt van een Wifi-router, draadloze DECT-telefoon, mobiele telefoons of een zendmast.

Elektrogevoeligheid

Elektrogevoeligheid komt volgens schattingen inmiddels voor bij zeker 3% van onze bevolking, inclusief kinderen. Het betekent: overgevoeligheid voor elektromagnetische velden (EMV), ofwel straling. De officiële naam is EHS, elektrohypersensitiviteit. Alle voorwerpen waar elektrische spanning op staat of waar stroom door loopt, stralen deze velden uit.

De kwaal is al langer bekend. Al sinds de industrialisatie (1850) gaan verhalen de ronde van werknemers die onwel worden bij draaiende machines. Buiten de fabriek knappen ze weer op. Met de uitrol van de digitale communicatie vanaf de jaren 90 (GSM en later UMTS) en 2007 (C2000) is de blootstelling aan straling sterk toegenomen ten opzichte van de jaren tachtig. Inmiddels zijn we omringd door stralingsbronnen in huis, op straat, op het werk en op school.

Patroon van klachten

Omdat je zeer uiteenlopende gezondheidsklachten door straling kunt krijgen, is het moeilijk voor een huisarts om de diagnose ‘EHS’ te stellen. Wat wèl specifiek is: waar of wanneer de klachten optreden. Bij EHS treden de klachten steeds op in bepaalde situaties, of liever gezegd: in de buurt van bepaalde stralingsbronnen. Meestal geldt: bron weg, klacht weg. Al duurt dat soms even.

EHS begint met lichte verschijnselen, zoals iets vaker hoofdpijn hebben, sneller moe op school worden, pijn in het oor krijgen na mobiel bellen. De klachten verergeren geleidelijk, tot je besluit om er mee naar de huisarts te gaan. Als deze geen oorzaak kan vinden stuurt hij of zij je door naar een medisch specialist. Ook die vindt (in geval van EHS) geen oorzaak. Helaas is EHS nog onbekend terrein voor de meeste artsen. Dan rest nog het psychische spoor. Uit enquêtes van Stichting EHS onder elektrogevoeligen blijkt niet dat psychologische of psychiatrische hulp mensen heeft geholpen om van EHS te genezen. Wel kan het helpen bij het leren omgaan met onbegrip uit je omgeving en bij het weerbaarder maken van mensen.


Verder in het artikel gaat Carolien in op verschillende stralingsbronnen en richtlijnen hieromtrent evenals effecten op de lange termijn. Zij gaat ook in op wijzen waarop je in de schoolomgeving onnodige blootstelling aan straling op simpele wijze kunt verminderen of voorkomen.

Download het gehele artikel hier: Lerarenbrieven_Elektrogevoeligheid – ziek door elektromagnetische velden

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s