Wifi-vrije school in aantocht!

Artikel in Seizoener herfst 2020

Seizoener herfst 2020

Wifi-Vrije school in aantocht!

Er is inmiddels zóveel gevalideerd onderzoek beschikbaar naar het belang van een zo stralingsarm mogelijke leefomgeving, dat talloze bedrijven hiervoor oplossingen zijn gaan zoeken – én vinden. Je zou toch denken dat juist scholen, met hun meest kwetsbare bevolking, hierbij voorop lopen – maar dat blijkt niet zo te zijn. Vreemd, toch? ‘Inderdaad,’ zegt Carolien Schooneveld, adviseur op het gebied van stralingsgevoeligheid. ‘Het is een witte vlek die weleens ingevuld mag worden.’

TEKST SIMONE THOMASSE|BEELD SUNNY STUDIO (SHUTTERSTOCK)

In feite lopen er twee sporen naast elkaar. Aan de ene kant het gebruik van mobieltjes, tablets en laptops — daar kun je iets aan doen. Als school en als ouders. Waarom zou je dat willen? Denk alleen eens even aan het verslavingsaspect en de zichtbare sociale verarming. Kennisoverdracht van mens tot mens, met elkaar kletsen en lekker buiten spelen ademt toch iets heel anders dan gestaar op een scherm. Er zijn genoeg vrije scholen waar kinderen elke ochtend hun mobieltje heel van zelfsprekend inleveren bij de leerkracht. Verheugend. Maar dat andere stuk dan? Het feit dat de constante blootstelling aan wifi ook negatieve fysieke effecten teweeg brengt?

Bekabelen
Niet voor niets is mobiel bellen door kinderen op lagere en middelbare scholen in Frankrijk en Rusland verboden. Ook in veel andere landen worden allerlei voorzorgsmaatregelen getroffen vanuit de gedachte: voorkomen is beter dan genezen. Carolien en onderwijsadviseur Dolly Bootsma weten uit ervaring hoeveel ellende er door straling kan ontstaan — zij zien een ‘ouderwetse’ bekabeling van het internet als ideale oplossing.

Maar er zijn ook tussenoplossingen. Zo heeft Dolly’s man, zelf stralingsovergevoelig, eco-wifi ontwikkeld: ‘Daarbij gaat de router aan on demand. Eco-wifi geeft 90% minder straling en je kunt hem heel goed ‘zacht’ instellen.’ Zacht? ‘Ja, want veel routers staan ontzettend hard in klaslokalen,’ zegt Dolly. ‘En let vooral op de plaatsing ervan. Je ziet kinderen er soms recht onderzitten, de slechtste plek die je kunt bedenken. De gang is een veel betere optie, daar loop je maar af en toe langs.’

Houd afstand
Veel mensen denken bij straling aan zendmasten, maar 80% van de stralingsbronnen bevinden zich binnen school of huis. Het is niet zo dat op elke school evenveel wifi-straling is, dat hangt af van het type, de instelling en plaatsing van toegangspunten. Wifi-belasting is wel de belángrijkste factor; daarom is het zinvol om daar extra goed naar te kijken. Dolly: ‘Op het Waldorf 100-festival sprak ik iemand die een tijdschakelaar gebruikte. Heb je wifi nodig, dan kan de leerkracht hem aan zetten, en na een half uur gaat ie automatisch uit in plaats van dat kinderen er acht uur inzitten. Het viel me op hoeveel interesse er van leerkrachten en ouders voor dit onderwerp is. En ook dat er nog te weinig bewustzijn is over het belang om de apparaten waarmee straling gemoeid is, op afstand van het lichaam te houden — tablets zelfs 20 centimeter. Kinderen doen dat niet uit zichzelf. Overigens staat dit in veel handleidingen.’ Tot slot: wil je zo stralingsvrij mogelijk op vakantie? Het is een beetje zoeken, maar in Nederland zijn genoeg zones te vinden waar de stralingsbelasting relatief klein is, benadrukt Carolien. ‘Op antenneregister.nl kun je precies zien waar zendmasten zijn.’ Zo rust je een stuk beter uit.

* schooneveldadvies.nl * jrseco.com * stralinginonderwijs.wordpress.com

Wat is elektrohypersensitiviteit (EHS)?

Bij apparatuur voor draadloze communicatie en bij alles waar stroom doorheen loopt, ontstaan elektromagnetische velden, ofwel straling. Zo’n 3 tot 7% van de bevolking geeft aan daar gevoelig voor te zijn of er (min of meer ernstige) gezondheidsklachten van te krijgen. Die variëren van intense moeheid en concentratiestoornissen tot spierproblemen, knallende hoofdpijn en erger. Meer weten? stichtingehs.nl

Tips voor thuis

Zet wifi ’s nachts uit. Zet op je smart- phone wifi, mobiele data en bluetooth uit (je kunt dan nog steeds gebeld worden). Zet je Dect op Eco-modus Plusstand, zodat hij alleen straalt als je hem gebruikt (net als de eco-wifi). Bel met luidspreker aan en houd je smart-phone goed van je af, of doe oortjes in. Leg je tablet of lap-top niet op schoot, maar op tafel. Draag geen smartphone op je lichaam.

Tips voor school

Begin eens met het temperen van het wifi-zendvermogen (daar heb je een ict’er voor nodig). Verplaats de routers naar de gang. Zet tijdschakelaars in en stem onderling af over tijdstip en gebundeld gebruik en Informeer naar bekabelingmogelijkheden of overweeg eco-wifi. De kosten vallen reuze mee.

Zie ook het praktijkvoorbeeld: wifi-vrije school Meander in Nijmegen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s